Dit vind ik over het aantal dodelijke medische fouten

Ik kreeg dinsdag kriebels in mijn buik.

“Meer ziekenhuispatiënten overleden door fouten”. Deze kop was in verschillende media te lezen dinsdag. Objectief gezien is dit de waarheid als een koe.

Ik vind alleen dat het een verkeerd beeld schetst van de patiëntveiligheid in Nederland.

Ik ben juist enthousiast over de patiëntveiligheid in Nederland. Begrijp me alleen niet verkeerd, 1035 doden per jaar vanwege fouten is natuurlijk verschrikkelijk. Het zou maar een dierbare van je zijn die het leven laat.

Toch wil ik drie nuances plaatsen.

De eerste gaat over de stappen die we al gemaakt hebben. In 2004 waren er nog 1735 sterfgevallen en in 2008 waren dat er 1960. In tien jaar tijd is het aantal doden door medische fouten dus bijna gehalveerd.

Halverwege 2011 waren er 970 sterfgevallen. Na een flinke verbetering hebben we nu dus een kleine terugval. Dat is inderdaad teleurstellend en vervelend.

Ten tweede: het is al een prestatie dat dit onderzocht wordt en gepubliceerd. Dit is pas de vierde meting in dit kader. Het meten van sterftecijfer door medische fouten gebeurt in sommige landen helemaal niet. (De Verenigde Staten, België).

Nederland doet het wel. Het is één van de grote stappen die de medische wereld aan het maken is richting een open foutencultuur.

Ten derde: in de luchtvaart heeft het 20 jaar geduurd voordat ze meer open werden over fouten. De veiligheid is sindsdien enorm verbeterd.  Het duurde even voordat de stoere autoritaire piloten het lef hadden om hun ego opzij te zetten en de copiloten om tegenspraak te vragen. Sindsdien zijn er veel minder doden gevallen door vliegtuigongelukken.

Minder doden door fouten is ook de ambitie in de medische wereld. De uitdaging  is daar nu om proactief aan de slag te gaan om een open foutencultuur te creëren. Dat kost tijd. Laten we die tijd gunnen aan al die hardwerkende lieve mensen in de zorg.

Ik heb veel gelezen en nagedacht over dit onderwerp de laatste dagen. Ook vanuit andere invalshoeken die zich bezig houden met het leren van fouten. Misschien schrijf ik daar binnenkort nog een blog over.

Werk jij nu in de zorg? Dan raad ik je van harte dit boek aan.

Share Button

Reacties zijn gesloten.