Dit wil je niet missen

Ik ga een uitgaanstip met je delen.

Vergeet het theater of de bioscoop even. Deze uitgaanstip is een briljante toevoeging in dat rijtje.

Let op! Hier komt mijn uitgaanstip:

“Bezoek eens een Fuck up night”. Dit zijn avonden waarbij sprekers verhalen vertellen over hun fouten, tegenslagen en mislukkingen.

Inmiddels heb ik een paar avonden bezocht en ik vind geweldig. Het is een prachtige tegenhanger voor de prestatiemaatschappij waarin we nu leven.

Veel mensen geloven dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het succes in hun leven. Als jij zelf verantwoordelijk bent voor succes dan ben zelf je ook verantwoordelijk voor je falen. Dat kan voor prestatiedruk zorgen en het regent burn outs. Praten over falen vinden veel mensen lastig.

Daarom vind ik deze avonden geweldig. Mensen staan letterlijk op en delen hun fouten. Juist dat delen is zo belangrijk als het gaat om het leren van fouten.

Laat ik jullie eens meenemen naar een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden:

Het oogziekenhuis in Rotterdam is van vijf á zes links rechts verwisselingen per jaar naar nul tot geen gegaan. De artsen zijn beter gaan presteren door van elkaars fouten te leren.

De Amerikaanse ondernemer Jeff Stibel sloop stiekem s ’nachts zijn eigen bedrijf binnen. Hij verfde een muur compleet wit en schreef in het midden “Failure Wall”. Daaromheen schreef hij bekende quotes over falen en als kerst op de taart deelde hij een fout van zichzelf.

Binnen 24 uur hadden meer dan dertig mensen ook hun missers op de muur geschreven. Leveranciers die langskwamen werden enthousiast en wilde ook op de muur schrijven. Volgens Stibel heeft deze muur de 600 werknemers geïnspireerd om een andere werkhouding aan te nemen. Het bedrijf moedigt werknemers aan om risico’s te nemen en ondernemend te zijn.

Een Amerikaanse psycholoog publiceerde een CV met alle projecten die bij hem mislukt waren. Dat CV kreeg meer aandacht dan zijn andere publicaties. In Nederland heeft dit geleid tot een nieuw tv programma waarin succesvolle Nederlanders gaan delen wat er allemaal niet gelukt is.

Spotify organiseert fail fika’s. Een fika is een rust momentje met een kop koffie waarbij je in dit geval fouten kunt delen met elkaar.

“Op welk gebied heb jij deze week gefaald?”. Die vraag kreeg Sarah Blakely elke week aan de keukentafel van haar vader. Als zij dit vervolgens deelde kreeg ze een high five van haar vader. In elke fout zitten geheime cadeautjes waarvan je kunt leren.

Al deze voorbeelden laten zien hoe belangrijk het delen van fouten is. Daarom vind ik de Fuck up nights zo’n prachtig initiatief. Ik wil dat mensen meer hun fouten gaan delen en laten zien.

Daarom ben ik ook de FoutenFabriek podcast begonnen. Ik ga met mensen in gesprek over welke fouten zij maken, welke tegenslagen ze hebben moeten overwinnen en wat allemaal mislukt is.

Ik vind faalverhalen ook veel interessanter en leuker dan succes verhalen. Een vriend van mij kwam terug van een reis naar Brazilië en we gingen koffie drinken. Ik was mentaal voorbereid op saaie vakantieverhalen. Het tegenovergestelde gebeurde.

Hij was ziek geworden in het vliegtuig en kreeg enorme pijn door zijn reuma. Hij beschreef dit in geuren en kleuren. Vooral toen hij begon over een noodstop onderweg voor medische zorg hing ik aan zijn lippen. Het kwam allemaal goed gelukkig. Daarna volgde een verhaal over hoe hij op het politie bureau was beland. Mooie verhalen toch?

Zo zijn er nog veel meer verhalen over falen, tegenslagen en mislukkingen. Ik wil ze gaan vastleggen in een podcast.

Miloe van Beek heeft een tof boek geschreven over ondernemers die onderuit zijn gegaan. Het boek staat vol met belangrijke lessen voor andere ondernemers. Miloe heb ik horen spreken bij Fuck Up Nights Amsterdam.

Zij gaf daarbij nog een prachtig inzicht. Veel ondernemers uit haar boek vonden het prettig om hun verhaal te delen. Het delen van je fouten zorgt dat je minder schaamte ervaart. Schaamte wordt minder zodra je fouten gaat delen.

Het delen van fouten kan dus voor veel mooie resultaten zorgen:

  • De schaamte van de deler wordt minder;
  • Anderen kunnen leren van jouw fouten;
  • Teams kunnen beter gaan presteren als ze fouten delen;
  • Vakantieverhalen worden ineens wél leuk.

Snel naar een Fuckup Nights dus!

De komende tijd kun je deze bezoeken:

Donderdag 12 april: Dordrecht 

Woensdag 18 april. Amsterdam

Donderdag 19 april. Arnhem en Nijmegen

Donderdag 19 april. Maastricht

Donderdag 26 april. Rotterdam

Donderdag 17 mei. Utrecht

 

Share Button

Reacties zijn gesloten.