Elke maand 20 ziekenhuisdoden door medische fouten

Door medische fouten sterven er gemiddeld 20 mensen per maand en lopen 32 mensen schade op. RTL nieuws bracht deze cijfers naar buiten

20 mensen per maand. Dat is ongeveer even veel als een schoolklas of twee voetbal teams die tegen elkaar spelen.

Daarom zijn wij geneigd om emotioneel te reageren op deze cijfers. Toch vind ik een nuance belangrijk als we deze cijfers delen. Lees hier de nuance, 

Het belangrijkste na een calamiteit is dat er lessen worden getrokken en dat deze lessen worden gegeeld en dat men open gaat worden over fouten.

Hoe kun je dat bereiken? Lees vooral even deze blog. 

Zorg in ieder geval dat je als ziekenhuis deze drie punten goed regelt.

Tegenspraak: Ondergeschikten worden aangemoedigd om de leidinggevenden tegen te spreken en andersom dienen de leidinggevenden de ondergeschikten aan te moedigen dit ook echt te doen.

Fouten delen: briefing en debriefing zijn een vast onderdeel voor en na het werk. In de debriefing worden fouten gedeeld om ervan te leren. Ook zijn er vaste momenten om fouten te delen tussen teams onderling.

– Schuldvrij rapporteren: Fouten mag je delen. Daarbij wordt het leereffect gezocht in plaats van fouten af te straffen. Op deze manier worden er meer fouten gemeld en is het lerende vermogen van de teams en de organisatie groter.

Als laatste tip raad ik iedereen in de zorg aan om dit boek te lezen.

Share Button

Reacties zijn gesloten.