UMC Utrecht geeft openheid na fatale fout

Eind 2015 schreef ik dit bericht over het UMC Utrecht. Er gingen een aantal dingen niet goed en ze konden nog veel stappen maken als het ging om het leren van fouten.

Inmiddels hebben ze een dappere stap genomen waar ik veel bewondering voor heb.

Onderstaande tekst kom uit het Algemeen Dagblad van 27 maart.

Adrienne Cullen ging in 2011 naar het UMC omdat ze vocht verloor. Toen ze voor een routine-ingreep onder narcose ging, haalde haar arts wat weefsel uit de baarmoederhals. Dat liet hij haar echter niet weten. Het weefsel bleek kwaadaardig, maar de arts zag die uitslag over het hoofd. Omdat de vrouw van niets wist, kon ze niet vragen waar de uitslag bleef”.  

“Pas twee jaar later kwam de uitslag bij toeval boven water. Cullen werd alsnog behandeld, maar toen bleek dat de tumor was uitgezaaid en dat ze niet lang meer te leven had. Het UMC Utrecht noemde de misser en het lange wachten op erkenning ‘verschrikkelijk’ en ‘onverdedigbaar’ en maakte in totaal 545.000 euro over als schadevergoeding”. 

Cullen gaat nu een lezing verzorgen samen met de betrokken artsen over de fatale fout

Onderstaande tekst komt van de website van het UMC Utrecht.

“Samen kijken de drie terug op wat er mis ging en wat er zich sindsdien heeft afgespeeld. Ze beschrijven de gevolgen die het heeft gehad op hun privéleven en hun werk en vertellen waarom ze vastbesloten zijn om de manier waarop ernstige fouten door ziekenhuizen worden afgehandeld aan de kaak te stellen”.  

Ik bewonder Cullen en de artsen dat zij dit doen. Mijn bewondering komt voort uit de drijfveer dit ik heb met de FoutenFabriek.

Je hebt geen invloed op wat je overkomt. Je hebt wel invloed op hoe je er mee om gaat. 

Zij zijn een inspirerend voorbeeld als het gaat om proberen iets goeds te halen uit een heel nare situatie.

Share Button

Reacties zijn gesloten.